Borzęcin okiem kamery

 Gdy w sierpniu gminę Borzęcin odwiedziła ekipa telewizji śląskiej, główny bohater Borzęckiego Święta Grzyba zawiódł na całej linii. Suche i upalne lato skutecznie zablokowało najmniejszy nawet wysyp grzybów. Teraz jednak gmina odrobiła to niedopatrzenie z nawiązką i kosze pełne prawdziwków, podgrzybków i rydzów, prosto z borzęcińskich lasów pojechały do telewizyjnego studia.

 

Prawdziwki, podgrzybki i rydze prosto z borzęcińskich lasów, marynaty tradycyjne i „po cygańsku", grzyby suszone, placki grzybowe oraz gołąbki w sosie grzybowym. Takie frykasy królowały podczas program Cafe Silesia emitowanego w miniony czwartek przez telewizję TVS i poświęconego gminie Borzęcin i jej atrakcjom.

Podczas czterech wejść w programie emitowanym „na żywo” było przede wszystkim grzybowo. Gdy w sierpniu dziennikarze TVS przemierzali gminę Borzęcin pokazując w swoich materiałach najciekawsze miejsca i jej mieszkańców, a także Borzęckie Święto Grzyba, głównego jego bohatera było jak na lekarstwo. Suche i upalne lato nie dało szansy na jakikolwiek wysyp grzybów. Prawdziwe żniwa dla grzybiarzy zaczęły się dopiero teraz. Kosze pełne prawdziwków i podgrzybków pojechały więc po sławę do telewizji i w ten sposób Borzęcin udowodnił, że Borzęckie Święto Grzyba ma jednak swoje uzasadnienie

Grzyby, które w studiu grały pierwszoplanową rolę, odmieniane były w programie na wszelkie sposoby, ale równocześnie gminę Borzęcin, jako cel nie tylko grzybowych wypraw, ale miejsce atrakcyjne dla turystów, inwestorów i osób szukających miejsca do zamieszkania zachwalał wójt Janusz Kwaśniak. O muzycznych i kulturalnych atrakcjach opowiadał Piotr Kania, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury, natomiast o historii Borzęcina i miejscowych zwyczajach opowiadał badacz historii Borzęcina, Lucjan Kołodziejski. - Skorzystaliśmy z bezpłatnego zaproszenia Telewizji TVS, aby w porannym programie zaprezentować gminę Borzęcin, w jej pełnej krasie. Gminę nowoczesną, dynamiczną, pełną licznych atrakcji, do której nie tylko warto zaglądać, ze względu na niewiele ponadgodzinny czas dojazdu ze Śląska, ale również z którą warto związać swoją przyszłość. Prezentacja w TVS to efektywna forma promocji, gdyż telewizja ta, jest obecna na wszystkich satelitarnych platformach cyfrowych, dzięki czemu można ją oglądać nie tylko w kraju, ale i poza jego granicami – mówi wójt Janusz Kwaśniak.

W programie nie mogło zabraknąć Krystyny Powroźnik z Koła Gospodyń Wiejskich w Dębnie, zwyciężczyni konkursu na najlepszą potrawę z grzybów i jej popisowego dania - gołąbków w sosie grzybowym. O wielu innych przysmakach z grzybów opowiadała przedstawicielka Gospodarstw Agroturystycznych z terenu gminy Borzęcin, Katarzyna Żurek. Doskonale smakował wszystkim placek grzybowy, który powoli staje się lokalnym specjałem gminy promowanym przez Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu”. O muzyczną oprawę programu zadbała kapela Zespołu Pieśni i Tańca „Borzęcanie”.

08.10.2013
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |