Kulinarne

Gotuj z Grzegorzem Janiszewskim

Grzegorz Janiszewski, aktor, dziennikarz, a ostatnio również wicedyrektor tarnowskiego teatru dał się również wielokrotnie poznać jako znakomity kucharz. Na łamach portalu co tydzień Grzegorz proponuje kolejne smaczne dania. Cieszymy się, że proponowane przez niego przepisy cieszą się zainteresowaniem, wywołują uwagi i komentarze. Uruchomiliśmy dział "przepisy internautów", w którym publikujemy Wasze propozycje. Zapraszamy do dyskusji o dobrym jedzeniu. To interesujący i wdzięczny temat. Przepisy kulinarne przesyłać można w formie komentarza do pomysłów Grzegorza Janiszewskiego, lub mailem na adres:redakcja@tarnowskieinfo.pl

Naleśniki niebo w gębie

Po długiej przerwie wracamy do przepisów. Dzisiaj, jako rekompensata za milczenie coś na osłodę. Naleśniki – danie o tyle uniwersalne, że może być wykorzystane i jako deser i jako danie główne. A ileż daje możliwości dla rozpasanej wyobraźni! Proponuję naleśniki na baaaardzo słodko, czyli coś dla prawdziwych łasuchów. czytaj dalej...

Pierogi z mięsem drobiowym

Dzisiaj, na specjalne życzenie czytelniczki przepis na pierożki z mięsem drobiowym. Przy okazji gorąco pozdrawiam Polonię hamburską! czytaj dalej...

Ryba po grecku

Po karpiu po żydowsku, dzisiaj kolejna wigilijna propozycja rybna. Tym razem może to być dowolna ryba morska, najlepiej w formie gotowych filetów. Ryba po grecku to w wielu domach ulubione danie. Kto jeszcze nie próbował – pora najwyższa. czytaj dalej...

Karp po żydowsku

Dobrej kuchni obce są podziały religijne, rasowe i narodowościowe. Żydowska sztuka kulinarna wywarła spory wpływ, zwłaszcza na kuchnię galicyjską, stąd też dużą popularnością cieszy się u nas karp po żydowsku. O ile jednak sporo osób lubi go jeść, o tyle znaczniej mniej potrafi zrobić. A powiedzmy jasno - dobry karp po żydowsku nie jest daniem ani łatwym ani szybkim. Ale czegóż nie robi się przy okazji Wigilii? Dzisiaj więc przepis i przy okazji parę cennych wskazówek wypracowanych przez lata doświadczeń... czytaj dalej...

Placek orzechowy

Zbliżają się nieuchronnie święta i choć większość z nas jeszcze o nich nie myśli albo myśli z pewną nieśmiałością, pora na przepisy, które można w święta wykorzystać. Będą może trochę bardziej pracochłonne i droższe niż zwykle, ale przecież Boże Narodzenie to wyjątkowa okazja i warto się postarać. Na początek coś dla łasuchów – pyszny, a przy tym efektowny placek orzechowy. czytaj dalej...

Grzybowe wstążki

Sezon grzybowy w pełni i należy to wykorzystać. Nie trzeba od razu wyjeżdżać do lasu. Wystarczy przebiec przez tarnowski Burek i za jednym zamachem zaopatrzyć się w grzyby i makaron wstążki. I obiad prawie gotowy. A jeżeli już koniecznie musimy grzyby zbierać samodzielnie, to wyłącznie te, które naprawdę dobrze znamy. W tej dziedzinie, nawet dla najlepszych efektów kulinarnych nie warto ryzykować. czytaj dalej...

Maskintorsk

Kuchnia duńska jest u nas prawie zupełnie nie znana, choć Dania ma bardzo stare tradycje kulinarne – pierwsza książka kucharska pochodzi z połowy XIII wieku. Duński obiad to przede wszystkim mięso lub ryby. Jeżeli mięso, to głównie bardzo dobrej jakości, powszechnie dostępna wieprzowina lub baranina, którą jednak oszczędne duńskie gospodynie rzadko wprowadzają do codziennego menu, bo jest piekielnie droga. Jeżeli natomiast ryby, to niemal wszystkie żyjące w morzach. Dzisiaj proponuję najzwyklejsze filety z dorsza, przyrządzone na sposób duński. Są zaskakująco smaczne, choć Duńczycy jako dodatek do nich stosują ziemniaki przyrządzane w sposób dla mnie absolutnie nie do przyjęcia – na słodko. czytaj dalej...

Zupa wiśniowa

Zupy owocowe z nie do końca jasnych powodów nie cieszą się specjalną popularnością. A szkoda, bo to świetne danie na gorące, letnie dni. Są lekkie, pożywne, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Na początek najbardziej chyba znana – zupa wiśniowa, która tak samo dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno. czytaj dalej...

Sorbet – pomysł na upał.

Dzisiaj coś bardzo odpowiedniego na nadchodzące, zapowiadane przez wszystkich meteorologów upały. W gorące dni nawet jeść się nie chce, ale pyszny, lekki, a w dodatku zimny deser zawsze znajdzie zwolenników. czytaj dalej...

Żeberka z grilla

Potrawy z grilla mają tyle wariantów, ile przyrządza je osób. Każdy ma swój sposób i swoją tajemnicę kulinarną związaną, a to z marynatą, a to z odpowiednim doborem przypraw. Żeberka z grilla cieszą się nieustającą popularnością, a dzisiaj przepis na jedną z wielu mieszanek przyprawowych, które nadadzą mięsu specyficzny smak i kolor. czytaj dalej...

Pora truskawek na deser

W tym roku trudno znaleźć naprawdę dobre, słodkie truskawki. Jeśli więc na takie uda się trafić to, zwłaszcza że nie są tanie, potraktujmy je jak rarytas i zadbajmy o piękną oprawę. A w błyskawiczny sposób można wyczarować z nich pyszny, bardzo prosty i efektowny deser. czytaj dalej...

Sałata lodowa z nutą czosnkową

Sałatę lodową uważa się za pozbawioną smaku i najmniej wartościową z sałat. Ale odpowiednie składniki, zioła i kompozycje zapachowe, potrafią nawet z nią uczynić cuda. czytaj dalej...

Kotlety cielęce z nadzieniem

Soczyste, mięciutkie mięsko z pysznym wypełnieniem w postaci sera i szynki. To najlepszy i szybki sposób na świąteczny obiad w powszedni dzień. czytaj dalej...

Kładzione kluseczki ziemniaczane

Banalny, niemal niezauważalny ziemniak często traktowany jest lekceważąco, stanowiąc jedynie dodatek do czegoś. A niesłusznie. Smakowicie przyrządzony i ładnie podany, z powodzeniem może stanowić podstawowe danie. czytaj dalej...

Karkówka, której zawsze braknie

Sezon grillowy wreszcie się rozpoczął, a dla tych którzy mają zamiar zainaugurować go w najbliższy weekend przepis na pyszną karkóweczkę z grilla. Tak pyszną, że niezależnie od ilości mięsa, zawsze go braknie... czytaj dalej...

| | | |