Zakończyła się akcja poszukiwania smaków Przedgórza, prowadzona przez Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu” oraz portal kulinarny Coś na Ząb TV. W efekcie badań zebrano 97 tradycyjnych przepisów z terenu gmin Borzęcin, Brzesko, Dębno i Radłów. Spośród nich komisja konkursowa wybrała 12 potraw.
Dwanaście najciekawszych, tradycyjnych przepisów kulinarnych, z przesłanych 97, wybrała komisja w konkursie Smaki Przedgórza, zorganizowanym przez Lokalną Grupę Działania „Kwartet na Przedgórzu”, obejmującą teren gmin: Borzęcin Brzesko, Dębno i Radłów. - Z tej dwunastki wybierzemy i nagrodzimy najlepsze i najsmaczniejsze danie podczas finałowej prezentacji, jaka odbędzie się na początku grudnia - mówi Piotr Kania, prezes zarządu Stowarzyszenia „Kwartet na Przedgórzu”.
Wybór finałowej dwunastki nie był łatwy. – Mieliśmy spory problem, bo prawie wszystkie przepisy spełniały założone kryteria lokalności i smaku – mówi Paweł Piszczek, wydawca portalu Coś na Ząb TV, przewodniczący jury.
Kolejnym etapem będzie wybór najlepszego dania. Oceniane będą walory lokalności, czyli związek z regionem i tradycją, ekspozycja, czyli estetyka potrawy, sposób podania oraz smak. Finał odbędzie się 3 grudnia w brzeskiej restauracji „August”.
Niezależnie od konkursu, poszukiwanie przepisów miało na celu zinwentaryzowanie potraw charakterystycznych dla Przedgórza, umocowanych lokalnie i historycznie. – To ochrona dziedzictwa, tradycji kulinarnej regionu, a jednocześnie szansa na wybranie i wypromowanie przepisów, które mogą wzmocnić atrakcyjność turystyczną naszych terenów – mówi Piotr Kania.
Z zebranych przepisów powstanie książka o charakterze kulinarnym, ale także etnograficznym i socjologicznym.