Jedzenie stanowi nie tylko nieodłączny element życia, ale coraz częściej staje się motorem biznesu czy turystyki. Większe i mniejsze restauracje stawiają na kuchnię lokalną z tradycyjnymi i niepowtarzalnymi daniami. Międzynarodowe Centrum Kultury rozpoczyna poszukiwania smaku Galicji i zaprasza do wspólnego tworzenia wirtualnej galicyjskiej książki kucharskiej.
W ciągu ostatnich kilku lat gwałtownie wzrosło zainteresowanie kuchnią i jedzeniem. Po latach tradycyjnych mielonych z ziemniakami, Polacy zaczęli nie tylko wykorzystywać bardziej wyrafinowane przepisy, ale i tworzyć własne. A także wracać do tych tradycyjnych, w których specjalizowały się nasze babcie i które niesłusznie trafiły na jakiś czas do lamusa. Coraz częściej mniejsze i większe restauracje serwujące tradycyjne lokalne potrawy cieszą się ogromnym powodzeniem, tak jak powodzeniem cieszą się tworzone szlaki kulinarne.
Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie zaprasza do wspólnych poszukiwań smaku Galicji i włączenia się w akcję tworzenia wirtualnej galicyjskiej książki kucharskiej. Proziaki z masłem czosnkowym, ziemniaczane oładki, omlet cesarski, bulion Marii Teresy – to już odkryto. Teraz pora na te potrawy, które od lat królują na stołach, a których smak znany jest tylko nielicznym. Przepisy z notesu babci albo opisy potraw uwielbianych od lat przez rodzinę przesyłać można wraz ze zdjęciem potrawy do końca grudnia na adres: galicja@mck.krakow.pl. Na największych znawców galicyjskiej kuchni czekają nagrody, przepisy wraz ze zdjęciami opublikowane zostaną na fanpage’u MCK, fanpage'u wystawy oraz na blogu wystawy „Mit Galicji”!