Co ma piernik do... muzeum

 Będzie smakowicie i pachnąco. We wnętrzu stylizowanej drewnianej kogi zamknięto historię aromatycznych przypraw, oryginalnych kształtów i dobrze znanych smaków. Na otwarcie wystawy „Świat toruńskiego piernika”, na której eksponaty, w przeciwieństwie do większości wystaw, należy dotykać, zaprasza 6 marca tarnowskie muzeum.

 

Na otwarcie wystawy prezentującej tradycje toruńskiego piernikarstwa, dawne rzemiosło, a także świat dziewiętnastowiecznego przemysłu i handlu „Świat toruńskiego piernika”  zaprasza 6 marca o godzinie 18.00 tarnowskie muzeum przy Rynku 20-21.

Ekspozycja, opracowana przez Muzeum Okręgowe w Toruniu w 2008 roku, zaprojektowana została na kształt stylizowanej drewnianej kogi (żaglowca handlowego), nawiązującej do żaglowców handlowych pływających po Morzu Bałtyckim i Północnym do XVI wieku. W jej wnętrzu zaaranżowano średniowieczny kram piernikarski, piekarnię z XVI wieku oraz sklep z przełomu XIX i XX wieku.

Na wystawie prezentowane będą oryginalne zabytkowe obiekty muzealne m.in. eksponaty słynnej toruńskiej kolekcji kunsztownie rzeźbionych form piernikowych, późnośredniowieczne naczynia: drewniane, gliniane i kamionkowe, a także cynowe kufle i kubki oraz formy do babek i cukierków z przełomu XIX i XX wieku.

Smakowita wystawa tym różni się od większości innych, że znacznej część eksponatów należy dotknąć, będzie można także osobiście wypiec dekoracyjne pierniki oraz odkryć ich smaki próbując znakomitych wyrobów Fabryki Cukierniczej „Kopernik” S.A. Ekspozycję uzupełniają pomoce dydaktyczne, aromatyczne i egzotyczne przyprawy, plansze informacyjne, archiwalne zdjęcia i plakaty oraz ucharakteryzowane na piekarza, kramarkę, kupca i sklepikarkę manekiny.

Nazwa piernik pochodzi od słowa „pierny” - pieprzny. W skład ciasta piernikowego wchodzi mąka, miód oraz właśnie przyprawy korzenne. Piernik toruński słynął z wybornego smaku oraz kunsztownego wykonania. Funkcjonował nie tylko jako przysmak, ale również ozdoba, podarunek czy nawet lekarstwo. Piernikom ozdobnym nadawano w Toruniu różne kształty m.in. dam i kawalerów w modnych strojach, zwierząt, karet, czy najczęściej - herbu miasta oraz najsłynniejszej „katarzynki”. Pierny przysmak przygotowywano w Toruniu od czasów średniowiecza, w warsztatach piernikarzy zrzeszonych w cechu piekarzy. Rozwój rzemiosła nastąpił  w wiekach XVII i XVIII. Od XIX stulecia piernik wytwarzano na skalę przemysłową  w fabrykach Gustawa Weesego i Hermana Thomasa, a od 1907 roku również w zakładzie Jana Ruchniewicza. Obecnie największym producentem toruńskich pierników jest Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A., której początki sięgają 1763 roku.

Wystawa czynna będzie do końca czerwca.

04.03.2015
Twój komentarz:
Ankieta
Jak spogladasz na nowy rok?
| | | |