Wielkanoc przed terminem

 Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie rywalizowali w konkursie „Smaki Świata”. Zadaniem uczestników była prezentacja specjałów wielkanocnych europejskich krajów. Konkursowe jury najwyżej oceniło zespół przygotowujący potrawy kuchni irlandzkiej.  Nagrodzono i wyróżniono siedem zespołów.

 

W tym roku uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie mogli poczuć smak Wielkanocy niemal miesiąc przed terminem świąt. Wszystko to za sprawą konkursu „Smaki Świata”, w którym zadaniem uczestników była prezentacja specjałów wielkanocnych wybranego europejskiego kraju.

W konkursie wzięło udział 13 klas. Każda z nich  musiała zaprezentować propozycję nakrycia stołu wielkanocnego wybranego europejskiego państwa, a także przygotować porcje testowe deseru, nawiązujące do tradycji tego kraju.

Prezentacje uczniów oceniło specjalnie powołane jury. Badano nie tylko zdolności kulinarne, lecz również poczucie estetyki uczestników. - Konkurs pokazał, że kultura stołu zbliża ludzi i narody. Prezentowana odrębność tradycji każdego z krajów jest wyrazem indywidualizmu i charakteru danego narodu. Organizatorom, którzy pokazali, jak kreować europejską kulturę stołu, gratuluję pomysłu – podkreśla Krystyna Latała, pełnomocnik prezydenta ds. kultury.

- W „Smaki Świata” zaangażowała się cała klasa. Potrawy, które znalazły się na naszym stole, między innymi klopsiki, sałatka z miętą czy tradycyjne ciasteczka, są efektem trzygodzinnej pracy – zdradził Dominik Tyrka, który reprezentował zespół grecki.

Z kolei grupa uczniów, która za zadanie miała przedstawić szwedzkie potrawy postawiła na słodkie specjały. – Wybraliśmy tort księżniczek, czyli torcik marcepanowy. Składa się z trzech warstw biszkoptów, bitej śmietany oraz frużeliny z malin. Całość posypana jest żółto-niebieskim marcepanem, który układa się we wzór flagi szwedzkiej – opowiadali Monika, Regina i Wojciech.

W szkolnej rywalizacji najlepszy okazał się zespół irlandzki, któremu jury jednogłośnie przyznało pierwsze miejsce. - Inspiracje i wiedzę dotyczącą zwyczajów irlandzkich czerpaliśmy głównie z Internetu. Przygotowaliśmy paszteciki z grzybami i chleb z rodzynkami. Na deser mamy nietypową propozycję - placek szpinakowy – mówią Andżelika i Małgorzata z klasy Technik Architektury Krajobrazu. Kolejne miejsce zajęły ex aequo klasy, które wybrały Grecję i Hiszpanię. Na podium znalazły się również zespoły przedstawiające zwyczaje kulinarne Wielkiej Brytanii i Węgier. Jury przyznało również wyróżnienia dla klas, które prezentowały kuchnię Danii i Francji.

25.02.2016
Twój komentarz:
Ankieta
Czy weźmiesz udział w nadchodzących wyborach prezydenckich?
| | | |