Kamila Sowa, uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie zajęła 12 miejsce w centralnym etapie Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku Gastronomia. Dzięki temu młoda tarnowianka ma także otwartą drogę na studia w jednym z dziewięciu Uniwersytetów Rolniczych w kraju.
W Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance k/Nowego Tomyśla odbyły się centralne eliminacje XL Jubileuszowej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, wieńczące edycję Olimpiady w roku szkolnym 2015/16.
Olimpiada zorganizowana jest w systemie trzystopniowym. Pierwszy stopień to eliminacje szkolne, drugi - okręgowe, a trzeci to eliminacje centralne. Okręgi OWiUR nie pokrywają się terytorialnie z województwami, gdyż obszar Polski podzielony jest na dziewięć okręgów- odpowiednio do liczby wyższych uczelni rolniczych.
Na każdym etapie olimpiady, w każdym bloku tematycznym uczestnicy odpowiadają na 60 pytań testowych oraz wykonują trzy zadania praktyczne. Łącznie uczestnik może otrzymać 120 punktów. Eliminacje okręgowe i centralne odbywają się z zachowaniem zasady anonimowości uczniów, przed rozpoczęciem egzaminów uczniowie otrzymują numery kodowe, które rozkodowane są po zakończeniu zmagań. Organizatorem Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych jest Komitet Główny OWiUR działający od 1977 roku przy Uniwersytecie Przyrodniczo –Humanistycznym w Siedlcach.
Komitet Główny OWiUR ustala corocznie liczbę laureatów eliminacji centralnych, oddzielnie dla każdego bloku tematycznego. Uczniowie ci mają zagwarantowane przyjęcie na studia w dowolnym z dziewięciu uniwersytetów na wydział zgodny z blokiem tematycznym w którym startowali.
W tegorocznej edycji jedną z laureatek została Kamila Sowa, uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, która zajęła w finale 12 miejsce w bloku Gastronomia. Tarnowianka pokonała w eliminacjach, od szczebla szkolnego, ponad 2000 uczestników olimpiady. Opiekunem uczennicy była Elżbieta Gdowska.