Po Krakowie, Skawinie, Miechowie, Nowym Targu i Krzeszowicach foodtrucki zawitają 25 września do Tarnowa, aby zaprezentować mieszkańcom i gościom dania światowej kuchni oparte na małopolskich produktach tradycyjnych i regionalnych. Początek imprezy „Zjedz na polu” o godzinie 12.00 na tarnowskim Rynku.
Boczek grillowany na chrupko podawany z konfiturą z czerwonej cebuli z suską sechlońską i lekko pikantnym musem z jabłek łąckich lub karp zatorski z piernikiem oraz kaszą gryczaną po królewsku – to tylko niektóre przysmaki, jakie czekać będą na mieszkańców Tarnowa i okolic przy okazji wizyty w tym mieście Małopolskiego Festiwalu Smaku – „Zjedz na polu”. Początek imprezy w niedzielę, 25 września w samo południe na tarnowskim rynku.
Kontynuacja Małopolskiego Festiwalu Smaku odbywającego się co roku w największych miastach Małopolski odbędzie się w nieco zmienionej formule. Zamiast tradycyjnie rozstawianych stanowisk z małopolskimi przysmakami na tarnowskim Rynku pojawią się food-trucki. Początek imprezy „Zjedz na polu” o godzinie 12.00.
Dodatkowo, dzięki specjalnie przygotowanej ciężarówce-kuchni, odwiedzający zobaczą pokazy gotowania w wykonaniu znakomitego kucharza Sebastiana Schroma i eksperta kulinarnego Jerzego Poznańskiego. Będą też mogli zaopatrzyć się w regionalne przysmaki, dzięki bogatej ofercie przygotowanej przez lokalnych producentów.
Oprócz kulinarnych wrażeń dla uczestników przygotowano wiele dodatkowych atrakcji, w tym międzymiastową rywalizację na największą liczbę przejechanych kilometrów na rowerach tandemowych. Dla najmłodszych przygotowano specjalne festiwalowe przedszkole, a starsi będą mogli spróbować swoich sił w grach sprawnościowych. Całość uświetni koncert zespołu Hatbreakers i pokaz filmu „Ugotowany” w ramach wieczornego kina letniego.