Wołowina w zaprawie czosnkowej
Wołowina jest mięsem najlepszym pod względem nie tylko smakowym ale i odżywczym. Polędwica natomiast, to najdelikatniejsza i najchudsza forma wołowinki. Wadą jej jest jedynie to, że nie należy niestety do najtańszych. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie i na takie szaleństwo...
Składniki:
pół kilograma polędwicy wołowej
3 cebule
5 ząbków czosnku
oliwa, sól, pieprz, cukier,
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie plasterki i lekko posypać cukrem. Posiekać cebulę, czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszać z 3 łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem i zalać mięso, które w zaprawie powinno pozostać przynajmniej pół godziny. Następnie plasterki mięsa obrumienić na gorącej oliwie, zalać zaprawą i dusić do miękkości.
Smacznego!
02.08.2009