Nagrody dla uczniów z Tarnowa

 W Krakowie odbył się XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Pierwsze miejsce w konkursie zdobył Mateusz Ciurej, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie. Jego dwaj szkolni koledzy otrzymali wyróżnienia.

 

Mateusz Ciurej, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, zdobył pierwsze miejsce w W rozgrywanym w Krakowie XVIII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych. Jego szkolni koledzy, Michał Ciszek i Dominik Łukasik, otrzymali w konkursie wyróżnienia.

Do kulinarnych zmagań przystąpiło 37 zawodników. Oceniało ich jury, w którym zasiadali szefowie kuchni najlepszych krakowskich restauracji, m.in. Zbigniew Kurleto i Teo Vafidis. Jury podczas obserwacji pracy uczestników nie tylko poddawało ocenie potrawy, ale też dawało cenne rady i uwagi młodym adeptom sztuki kulinarnej. Tematem tegorocznej edycji konkursu była „Podróż przez smaki”. Przyszli kucharze musieli zmierzyć się z dwoma zadaniami. Pierwsze z nich polegało na wykonaniu dania z surowców przygotowanych przez organizatora, natomiast drugie na zaprezentowaniu zakąski własnego pomysłu.

W ubiegłym roku uczniowie ZSEG zdobyli trzecie miejsce i wyróżnienia. Teraz zakąska ,,Tatar ze śledzia” dała  Mateuszowi Ciurejowi pierwsze miejsce. Wyróżnienie zdobyli: Michał Ciszek za ,,Łososia w towarzystwie musu z wędzonego jabłka i puree pietruszkowego” oraz Dominik Łukasik za „Pasztet z dziczyzny z jajkiem przepiórczym”. – Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty – wyjaśnia Elżbieta Teper, nauczyciel z ZSEG.

06.03.2017
Twój komentarz:
Ankieta
Czy weźmiesz udział w nadchodzących wyborach prezydenckich?
| | | |