Sałatka nicejska
Składniki:
1 główka sałaty
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4-5 filecików anchois
2 jaja na twardo
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano, mięta)
Przygotowanie:
Liście sałaty umyć i wysuszyć, następnie porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wymyć, nie obierając ze skórki przekroić na pół, a następnie pokroić na 0,5 cm plasterki. Paprykę kroimy w paski, pomidory w ósemki, a cebulę w krążki. Chyba trochę "namieszałem" z tym krojeniem, ale tak właśnie ma być. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki anchois drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki oprócz jajek.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojonymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.
Ilość składników powoduje, że sałatka nicejska oprócz tego, że jest smaczna - stanowi także treściwe danie. Do sałatki najlepsza będzie świeża bagietka.
Smacznego!
31.10.2008