Sałatka nicejska

Składniki:
1 główka sałaty
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4-5 filecików anchois
2 jaja na twardo
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano, mięta)


Przygotowanie:
Liście sałaty umyć i wysuszyć, następnie porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wymyć, nie obierając ze skórki przekroić na pół, a następnie pokroić na 0,5 cm plasterki. Paprykę kroimy w paski, pomidory w ósemki, a cebulę w krążki. Chyba trochę "namieszałem" z tym krojeniem, ale tak właśnie ma być. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki anchois drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki oprócz jajek.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojonymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.

Ilość składników powoduje, że sałatka nicejska oprócz tego, że jest smaczna - stanowi także treściwe danie. Do sałatki najlepsza będzie świeża bagietka.
Smacznego!
31.10.2008
Komentarze:
Pauli: 14.12.2015
Te grzyby to prydzrf3żniaczki czy jakoś tak, moja babcia zbierała je w PL na zupę. Szukałam w internecie, ale ta nazwa nie jest zbyt popularna. Też je tutaj kupuję, dwa tygodnie temu pojawiły się na targu i część zamroziłam na pf3źniej.
DtpuvxZiz: 02.07.2017
hahgsgdnna - google.com google.com - hywyywkkkkkkzzzzsssss
Twój komentarz:
Ankieta
Czy weźmiesz udział w nadchodzących wyborach samorządowych?
| | | |