Zupa na ostro
Proponuję zupę w nieco innym wydaniu. Wymaga co prawda specjalnych zakupów więc nie zawsze da się ją zrobić szybko, ale jeśli już się do niej przygotujemy, to zapewniam że naprawdę warto. Jest nie tylko wesoła i kolorowa, ale i bardzo smaczna.
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
jedna mała cukinia
po jednej papryce – czerwona, żółta, i mała ostra
dwie cebule
10 dkg sera żółtego
kostka rosołowa, olej, pieprz, sól, papryka mielona ostra
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i cukinię pokrojone w kostkę obsmażyć na oleju. Po chwili dodać pokrojone w paski papryki. Odcedzoną fasolę i kukurydzę zagotować, dodać warzywa z patelni. Przyprawić kostką, solą, pieprzem i ostrą papryką według upodobań (powinna być ostra!). Gotować ok. 10 minut i rozlać do talerzy. Każdą porcję posypać startym żółtym serem i dla ozdoby natką pietruszki.
Smacznego!
07.09.2009