Corocznie 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia, obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Jego celem jest zwrócenie uwagi na najbardziej istotne problemy w obszarze zdrowia publicznego na świecie. W Polsce coraz większym problemem jest otyłość. Polacy w rekordowym tempie przybierają na wadze.
7 kwietnia przypada Światowy Dzień Zdrowia – święto, którego celem jest zwrócenie uwagi na problemy w obszarze zdrowia publicznego. Poważny problem stanowi otyłość. W Polsce ponad połowa dorosłych ma nadmierną masę ciała, a odsetek otyłych wynosi około 20%. Jesteśmy w stanie sami sporo zmienić rozsądnie komponując nasz jadłospis – proponują specjaliści.
- Powinniśmy jeść od 4 do 5 posiłków dziennie – radzi dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego Aleksandra Padło. Dietetyczka dodaje, że przerwa pomiędzy posiłkami nie może być za długa, bo wtedy może się pojawić podjadanie, które też powinniśmy traktować jak posiłek. Pierwszy posiłek najlepiej spożyć do godziny po przebudzeniu, a ostatni do dwóch godzin przed snem.
Specjaliści zwracają też uwagę na niewystarczającą ilość owoców i warzyw w diecie. Problem pojawia się nagminnie, a warto je jeść, ponieważ są źródłem błonnika i szeregu niezbędnych witamin. - Są też głównym składnikiem diet DASH i śródziemnomorskiej. Diety te bazują na składnikach nieprzetworzonych, naturalnych. Taki sposób żywienia polecany jest osobom, u których zdiagnozowano choroby układu krążenia jak nadciśnienie tętnicze, czy w przypadku nieprawidłowych wyników badań np. lipidogramu – mówi Aleksandra Padło. W zimie, gdy utrudniony jest dostęp do świeżych produktów, warto sięgać po mrożone. Dietetycy radzą także, aby większą część posiłków spożywać w pierwszej połowie dnia.
To nieprawda, że jedzenie może być albo smaczne, albo zdrowe. - Posiadamy szeroką bazę potraw zdrowych i smacznych – dodaje Aleksandra Padło. - Ludzie jedzą oczami. Jeśli potrawa ładnie wygląda, jest kolorowa, dzięki np. warzywom, owocom czy ziołom, to mamy większą ochotę ją zjeść. Podpowiem rodzicom, że ta zasada sprawdza się świetnie w przypadku dzieci. Np. wycięty na kształt gwiazdki ogórek czy jabłko zachęcają bardziej – tłumaczy dietetyczka MCM.
Nadwaga lub otyłość mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych: chorób układu krążenia, cukrzycy i niektórych nowotworów. Bywa też przyczyną zaburzeń psychicznych, zwłaszcza u młodych ludzi.