Lokalne przysmaki, degustacja specjałów kuchni ukraińskiej i warsztaty zdobienia pisanek – wszystko to przygotowano w ramach Targu Wielkanocnego, który odbędzie się w niedzielę, 10 kwietnia. Na handlowe, świąteczne spotkanie przy ulicy Giełdowej zaprasza Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.
Warto wybrać się w niedzielę, 10 kwietnia na Targ Wielkanocny, który odbędzie się przy ulicy Giełdowej w Tarnowie. Na targu nie zabraknie przysmaków od lokalnych rolników, specjałów kuchni ukraińskiej oraz warsztatów pisankowych. Sprzedawców będzie można spotkać od godziny 9.00 do 15.00. Przed nadchodzącymi świętami będzie można zakupić chrupiący chleb na zakwasie, podhalańskie sery, najzdrowszy nabiał, domowe przetwory – konfitury i kiszonki, mięsa i wędliny bez konserwantów, polskie miody, wypieki na świąteczny stół, dania rybne przygotowane ze świeżego karpia z Przyborowa, ekologiczne kosmetyki, naturalne soki, oliwy, octy, warzywa i owoce oraz świąteczne dekoracje. Podczas wydarzenia zostanie przeprowadzona degustacją ukraińskich potraw. – To przedświąteczne spotkanie w założeniu miało przybliżyć uroczystą atmosferę i umożliwić zrobienie zakupów na wielkanocny stół. Jednak wydarzenia ostatnich tygodni – atak Rosji na Ukrainę i fala uchodźców poszukujących w Polsce schronienia – sprawiły, że postanowiliśmy wykorzystać Targ Regionalny jako okazję do promocji kuchni ukraińskiej – mówi Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, organizatora wydarzenia. Degustacja zostanie przygotowana przez przebywające w Tarnowie od początku konfliktu zbrojnego obywatelki zza wschodniej granicy. W menu znajdą się m.in.: barszcz ukraiński, pielmieni, szuba, różnego rodzaju pierogi i naleśniki.
W niedzielę będzie też okazja, by wziąć udział w warsztatach zdobienia pisanek. Poprowadzi je Dorota Pacanowska, tarnowska plastyczka. Zajęcia skierowane są do dzieci. Warsztaty zaplanowano w godzinach od 10.00 do 12.00.