Praliny czekoladowe, ciastka bankietowe, ciastka Take away i Black box, czyli autorski pomysł na słodkości, przyniosły Adriannie Kucie srebrny medal podczas SkillsPoland 2022, największego ogólnopolskiego konkursu zawodów branżowych. Podczas finałowych zmagań, Adę uczennicę Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie, dopingowali wychowawczyni i dyrektor szkoły.
Adrianna Kuta, uczennica klasy 4. technikum technologii żywności w Zespole Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie, zajęła 2 miejsce, zdobywając tym samym srebrny medal, w największym ogólnopolskim konkursie zawodów branżowych SkillsPoland 2022 zorganizowanym w Gdańsku na terenie Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo.
SkillsPoland to inicjatywa zachęcająca młodych ludzi do podnoszenia swoich umiejętności zawodowych poprzez prestiżowe, międzynarodowe konkursy WorldSkills i EuroSkills, które promują szkolnictwo zawodowe. Inicjatywa stwarza niepowtarzalną możliwość do wymiany doświadczeń i dobrych praktyk, promocji osiągnięć, a także nawiązywania kontaktów i budowaniu partnerstw edukacyjno-rynkowych.
Ada w październiku bieżącego roku, jako jedna z ośmiu talentów z całej Polski, została wyłoniona w preeliminacjach do finału SkillsPoland 2022 w branży cukierniczej. Wykonała wówczas chrupiącą czekoladową tartaletkę „Jesienna impresja”, składającą się z warstwy orzechowo-czekoladowej, delikatnego musu czekoladowego z nutą alkoholu i lekkiego waniliowego kremu na bazie białej czekolady. Do konkursu przygotowywała się pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych, a zarazem wychowawczyni Marii Jałowiec, która w Gdańsku wspierała ją razem z dyrektorem Robertem Koziołem.
Zmagania finałowe SkillsPoland 2022 w kategorii „cukiernictwo” trwały od 23 do 25 listopada. Zawodnicy rywalizowali ze sobą, wykonując praktyczne zadania ze swoich dziedzin. Uczestnikom konkurencji cukierniczej postawiono zadania wymagające dużej wiedzy zawodowej, umiejętności i kreatywności, wyczucia koloru i formy, sprawnych rąk, a także doświadczenia.
Przed Adą były 4 konkurencje Model chocolate bonbons – praliny czekoladowe z formy, petitts fours – ciastka bankietowe, petitts fours- ciastka Take away i Black box, czyli wykonanie wyrobu cukierniczego z przygotowanych przez organizatora surowców .
Wykonanie poszczególnych zadań obserwowali i oceniali mistrzowie cukiernictwa Michał Doroszkiewicz, Daniel Bauer, Marek Moskwa, Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa i Kamil Szulc.
Trzy długie dni zmagań cukierniczych zakończono uroczystą galą, podczas której ogłoszono zwycięzców poszczególnych konkurencji, wręczono medale, dyplomy i nagrody rzeczowe.