O problemach gastronomii

 W sobotę, 18 lutego, politycy małopolskiej Platformy Obywatelskiej spotkali się z przedstawicielami branży gastronomicznej, działającymi na terenie województwa. Nie zabrakło dyskusji, słów krytyki, zastrzeżeń i postulatów. Rozmowa z przedsiębiorcami będzie kontynuowana 25 marca, na pierwszym Kongresie Krakowskich Przedsiębiorców.

 

O narastających problemach branży gastronomicznej rozmawiali w sobotę, 18 lutego, politycy małopolskiej Platformy Obywatelskiej z przedstawicielami branży. Spotkanie poprowadził przewodniczący małopolskiej PO oraz poseł na Sejm RP Aleksander Miszalski, który zaprosił do debaty wszystkich restauratorów, menedżerów oraz innych działających w gastronomii na obszarze Małopolski. W roli ekspertów wystąpili: Izabela Chyłek - aktywistka, managerka krakowskich restauracji, Weronika Smarduch - kontroler i analityk finansowy, specjalistka m.in. w branży Horeca oraz Andrzej Domański - główny ekonomista Instytutu Obywatelskiego, analityk rynków finansowych.

Na sali pojawiło się kilkudziesięciu przedstawicieli restauracji, działających nie tylko na terenie Małopolski, którzy podjęli z politykami i ekspertami momentami  trudną dyskusję. Padło mnóstwo ciekawych, niejednokrotnie również kontrowersyjnych pytań, między innymi o ujednolicenie i obniżenie stawki podatku VAT czy o zakaz sprzedaży alkoholu w godzinach nocnych poza lokalami gastronomicznymi.

Nie zabrakło również słów krytyki dotyczących polityki prowadzonej zarówno przez obecne rządy, jak i poprzednią władzę. Poseł Aleksander Miszalski deklarował, że wszystkie zgłaszane postulaty i zastrzeżenia zostaną poddane wnikliwej analizie, by na ich podstawie wypracować program dla gastronomii. Obiecał również skierowanie szeregu interpelacji i interwencji poselskich opartych na wynikach rozmowy. Rozmowa z przedsiębiorcami będzie kontynuowana 25 marca na pierwszym Kongresie Krakowskich Przedsiębiorców.

 

 

20.02.2023
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |