Przedświąteczna pomoc dla najuboższych

100 kg żywności – zupy jarzynowej oraz uszek do barszczu trafiło Kuchni św. Szymona przy Klasztorze Ojców Bernardynów. To wspólna akcja Urzędu Miasta Tarnowa oraz tarnowskiego producenta mrożonek – firmy Fritar.

Zima to najtrudniejszy okres w roku dla ubogich, często brakuje im schronienia i żywności, a niskie temperatury powodują wychłodzenie organizmu. To także czas, w którym ciężej zarobić na utrzymanie, kończą się prace sezonowe. Chcąc pomóc najuboższym i potrzebującym firma Fritar i Urząd Miasta Tarnowa wspólnie przekazały do Kuchni Świętego Szymona przy Klasztorze OO Bernardynów 100 kilogramów żywności. - Odpowiedzialnością za los osób ubogich obarczeni są wszyscy ludzie, w szczególności osoby mające realną możliwość jego poprawy – przedstawiciele władz i organizacji. Trzy pełne posiłki dziennie, w tym jeden gorący, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie każdego stać na ciepły posiłek – mówi Prezydent Ryszard Ścigała.
W Tarnowie działają trzy ośrodki dla bezdomnych i noclegownie, prowadzone przez Caritas Diecezji Tarnowskiej, Zgromadzenie Sióstr Urszulanek i Fundację Kromka Chleba.
W mieście funkcjonują również cztery kuchnie dla ubogich – przy ulicy Prostopadłej 9a, przy parafii św. Rodziny, przy Klasztorze Ojców Bernardynów oraz przy parafii Matki Bożej Szkaplerznej.
22.12.2009
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |