Każdego roku na świecie ludzkość marnuje 1,3 miliarda ton żywności. Wyrzucanie jedzenia to nie tylko wątpliwości natury etycznej, ale także konsekwencje ekologiczne, ekonomiczne i społeczne. Obchodzony 16 października Światowy Dzień Żywności ma przypominać, że skala problemu jest ogromna, a z niechlubnym zachowaniem da się walczyć.
Marnowanie żywności to globalny problem, którego skala wciąż wzrasta. Według raportu Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, w Polsce każdego roku do kosza trafia prawie 5 mln ton jedzenia. Ponad połowa, bo aż 60 procent, pochodzi z gospodarstw domowych. Oznacza to, że w każdej sekundzie marnuje się aż 92 kg pożywienia. A przecież to ludzie mają realny wpływ na to, jak dużo jedzenia nie zostanie bezpowrotnie utracone.
Zakupy na zapas, złe gospodarowanie produktami czy nieplanowanie posiłków – to tylko część nawyków sprzyjających wyrzucaniu żywności do kosza. Polacy są niestety w niechlubnej czołówce krajów, które mają z tym problem. Polski Instytut Ekonomiczny wskazuje, że statystyczny Polak marnuje rocznie prawie 250 kg jedzenia, a według danych przedstawionych przez WWF, przeciętna czteroosobowa rodzina traci na tym aż 2,5 tysiąca złotych rocznie.
Wyrzucanie artykułów spożywczych, to zarówno zmniejszenie zasobności naszego portfela, jak i wywołanie nieodwracalnych skutków dla środowiska. Wśród nich są na przykład degradacja gleby czy ocieplenie klimatu. Marnowanie żywności odpowiada bowiem za aż 8% emisji gazów cieplarnianych przez człowieka.
Do kosza najczęściej trafia pieczywo, owoce i wędliny. Wśród przyczyn marnotrawienia żywności Polacy wskazują głównie przegapienie jej terminu przydatności. Jednak nie wszystkie artykuły spożywcze trzeba wyrzucać od razu po przekroczeniu daty widniejącej na opakowaniu. „Najlepiej spożyć przed” określa datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego – jest on nadal zdatny do spożycia, lecz stopniowo traci swoje właściwości odżywcze i estetyczne. „Należy spożyć do” oznacza termin przydatności, po upływie którego zjedzenie produktu grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jednak każdy odpad, również przeterminowana żywność, wymaga właściwej utylizacji.
Warto więc przyjrzeć się własnym nawykom. Pomocne będzie planowanie posiłków i przygotowanie listy zakupów – wtedy do koszyka trafią tylko potrzebne produkty. Ogromne znaczenie ma też odpowiednie przechowywanie żywności i regularne kontrolowanie zapasów w lodówce. W sytuacji zakupienia zbyt dużej ilości jedzenia, można skorzystać z zamrażarki lub po prostu podzielić się nim. Pomocne są w tym, zyskujące na popularności, jadłodzielnie, w których można pozostawić niepotrzebne pożywienie innym, często potrzebującym osobom.