Targ Regionalny z degustacją

 W niedzielę, 22 października, przy ulicy Giełdowej w Tarnowie zagości Targ Regionalny. W październikowej edycji zaplanowano podczas targu Małopolskie Konfrontacje Kulinarne, podczas których o palmę pierwszeństwa walczyć będą cztery lokalne przysmaki.

 

W czwartą niedzielę miesiąca, czyli 22 października, w Tarnowie odbędzie się Targ Regionalny. Handel przy ulicy Giełdowej ruszy o godzinie 9.00. W październikowej edycji targu zaplanowano Małopolskie Konfrontacje Kulinarne. W ramach Konfrontacji, odwiedzający targ będą mogli skosztować czterech potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Lokalne przysmaki rywalizować między sobą w dwóch kategoriach: prołzioki kontra blachorze oraz  pierogi słodkie kontra wytrawne. Pierwsze dwa to proste placki pieczone z dodatkiem sody oczyszczonej, ale różnorako doprawione, a ostatnie dwa to pierogi z Zalipia (z farszem z kapusty i kiełbasy) oraz z susorką iwkowską (z mieszanych, suszonych owoców).

Potrawy przygotują przedstawiciele lokalnych społeczności, odwiedzający wydarzenie będą mogli zagłosować na ulubiony produkt w każdej z kategorii. Spośród głosujących wyłonieni zostaną zwycięzcy, dla których przygotowano cenne nagrody

Dodatkową atrakcją będą warsztaty lepienia pierogów, które przeprowadzi Maria Zdebska, zdobywczyni głównej nagrody na krakowskim Festiwalu Pierogów oraz nagrody podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Organizatorem targu jest Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.

 

20.10.2023
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |