Zaciekle je zwalczamy, traktując w swoim ogródku jak wroga numer jeden. A tymczasem w zasięgu ręki znaleźć można prawdziwe zielone perełki, pełne witamin, soli mineralnych, mikroelementów i błonnika. Na wykład o jadalnych chwastach i ich zaletach, zaprasza w sobotę, 16 marca, Centrum Sztuki Mościce.
Rosną wszędzie, bez niczyjej opieki, często niepożądane i niedoceniane. Miłośnicy ogródków zaciekle z nimi walczą często nie wiedząc, że pozbywają się prawdziwych smakołyków. Wśród chwastów można bowiem znaleźć zielone perełki, pełne witamin, soli mineralnych, mikroelementów i błonnika. I wykorzystać je dla zdrowia i urody, przenosząc z ogródka na talerz
W sobotę, 16 marca, w Centrum Sztuki Mościce o godzinie 10.00 rozpocznie się spotkanie poświęcone jadalnym chwastom. Spotkanie poprowadzą Renata Stono-Ciołkowska i Arkadiusz Ciołkowski, dyplomowani zielarze i fizjoterapeuci, członkowie Polskiego Towarzystwa Zielarzy i Fitoterapeutów oraz Polskiego Komitetu Zielarskiego. Specjaliści podpowiedzą, jak w kuchni przetwarzać zebrane w ogrodzie lub na łące rośliny, aby wydobyć z nich to co najlepsze.