Kuchnia zero waste to temat przewodni Targu Regionalnego, który odbędzie się w Tarnowie w niedzielę, 28 września. Będzie to jubileuszowa, pięćdziesiąta edycja wydarzenia.
W niedzielę, 28 września, odbędzie się jubileuszowa – pięćdziesiąta edycja Targu Regionalnego w Tarnowie. Początek handlu przy ulicy Giełdowej jak zawsze o godzinie 9.00. Prócz standardowych produktów, które zawsze można kupić od lokalnych producentów, jak miody, chleby, przetwory, wędliny i wiele innych, najbliższy targ będzie okazją do nauki, jak w prosty sposób zapobiegać marnowaniu żywności. Jubileuszowa edycja wydarzenia przebiegać będzie bowiem pod znakiem kuchni zero waste. Degustacje potraw zero waste przygotuje znana bywalcom Targu Regionalnego propagatorka zdrowej kuchni roślinnej – Ewa Michnik. Do spróbowania będą m.in. chipsy z obierek z pietruszki, ciasto na makuchach dyni z bananami i gulasz ze "zwiędniętych" warzyw okopowych z pieczoną ciecierzycą. Ewa Michnik podzieli się także swoimi sposobami na zdrowe, oszczędne i ekologiczne gotowanie.
O godzinie 11.00 odbędzie się konkurs "EKO NAWYKI", podczas którego będzie można sprawdzić swoją wiedzę dotyczącą ekologicznego i zdrowego stylu życia. Organizatorzy obiecują atrakcyjne nagrody.