Jak spędzano czas z przyjaciółmi i rodziną, co pojawiało się na talerzu i jak upływał czas od połowy XIX wieku do wczesnych lat po II wojnie światowej, będzie można posłuchać podczas opowieści „Smaki dawnego Tarnowa”. Na prelekcję pod znakiem dawnych kulinariów zaprasza 20 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Tarnowie.
W Centrum Wiedzy o Tarnowie Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tarnowie przy ulicy Krakowskiej 4, w czwartek, 20 listopada o godzinie 17.00, odbędzie się spotkanie z Agnieszką Klugiewicz. Spotkanie pod nazwą „Smaki dawnego Tarnowa” będzie opowieścią o kulinarnym krajobrazie Tarnowa od połowy XIX wieku do wczesnych lat po II wojnie światowej, w połączeniu z życiem towarzyskim i rodzinnym.
Agnieszka Klugiewicz jest absolwentką Wydziału Filologii Polskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Po studiach przez wiele lat pracowała w Zespole Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie, ucząc języka polskiego i wiedzy o kulturze, a w ostatnich latach także filozofii. Łączyła przy tym pracę z pasją, będąc przewodniczką po pałacu i parku Sanguszków oraz prowadząc bloga turystyczno-fotograficznego o Tarnowie i regionie tarnowskim. Jest autorką artykułu na temat dziejów tarnowskiej szkoły ogrodniczej, wydrukowanego w jednym z woluminów wydawnictwa „Tarnów. Wielki Przewodnik”.
Sama o sobie mówi: - Urodziłam się w Tarnowie, tu mieszkam i nieustannie z pasją odkrywam jego tajemnice. Z zamiłowaniem wędruję po moim mieście uważając, że zawsze będzie w nim jeszcze coś do odkrycia, co warto pokazać, o czym warto opowiedzieć. Moją pasją są też podróże po Polsce a zwłaszcza po regionie tarnowskim, wyszukiwanie ciekawych, inspirujących miejsc, fotografowanie ich i prowadzenie elektronicznego przewodnika po nich. Żyję w myśl dewizy: Rozejrzyj się uważnie wokół siebie, a ujrzysz cuda, które sprawią, że życie stanie się niezwykłą przygodą!