Ciasto orzechowe
ciasto:
5 żółtek
5 białek
60 dkg mąki
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
dowolny dżem lub powidło
polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru pudru
kolorowa posypka, wiórki kokosowe
Żółtka, mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wyrobić. Wszystkie części włożyć na pół godziny do lodówki.
Z białek ubić sztywną pianę. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę i posmarować dżemem lub powidłem. Na dżem zetrzeć na grubej tarce ciasto z kakao, a następnie przykryć je pianą z białek i posypać orzechami. Na orzechy zetrzeć trzecią część ciasta. Piec w temperaturze 150 stopni, około 45 minut.
Składniki na polewę wyłożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż się zagotują. Gotową polewę przestudzić i polać nią zimne ciasto. Gdy polewa trochę stężeje, udekorować posypką i wiórkami.
Smacznego!
05.12.2008