Zapiekanka po chłopsku

 

Pora roku coraz bardziej sprzyjać będzie szybkim, tanim i pysznym daniom. To już nie muszą być solidne, dwudaniowe obiady. Nadchodzą bowiem dni, kiedy królować mogą dania jednogarnkowe. Zacznę od błyskawicznej zapiekanki ziemniaczanej. Podane ilości są oczywiście orientacyjne. Wszystko zależy od ilości i apetytu uczestników biesiady.

Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
2 pomidory
3 jajka
20 dkg cienkiej kiełbasy lub drobno pokrojonego boczku
1 cebula
masło
bułka tarta
natka pietruszki, szczypiorek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Formę żaroodporną wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ugotowane ziemniaki i pomidory pokroić w plasterki, kiełbasę lub boczek w kostkę. Cebulę posiekać. Jajka posolić, popieprzyć i dokładnie rozmieszać. W formie rozłożyć wszystkie składniki zapiekanki, zalać jajkiem, posypać posiekaną zieleniną, zapiec w piekarniku. Można ewentualnie posypać startym żółtym serem – zamiast jajek lub razem z nimi. I jeżeli ktoś lubi, przyprawić ostrą papryką.
Smacznego!

06.04.2011
Twój komentarz:
Ankieta
Czy zaszczepisz się przeciwko COVID-19?
| | | |