
Na Sylwestra spędzanego w domu proponuję prostą w wykonaniu, a wykwintną pieczeń cielęcą.
 1,5 - 2 kg cielęciny bez kości,
 2 - 3 pomarańcze
 puszka ananasa
 cynamon, imbir, kardamon, sól, biały pieprz,
 do smażenia olej lub oliwa.
 
 Umyte mięso posypać solą i pieprzem, a następnie natrzeć pozostałymi  wymieszanymi przyprawami i odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne  miejsce.
 Następnie obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia  żaroodpornego i piec ok. 1 - 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni,  obracając co jakiś czas i polewając tłuszczem z patelni. W międzyczasie  obrane pomarańcze podzielić na cząstki usuwając błonkę, a osączone  plastry ananasa pokroić na dość duże kawałki. Obłożyć nimi mięso na 15  minut przed końcem pieczenia. Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na  półmisku, udekorować owocami i liśćmi sałaty.
 
 Smacznego!