Składniki
50 dkg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka)
2 cebule
3 - 4 ogórki kiszone
łyżka masła, mąka, śmietana, tarty chrzan, sól, pieprz, curry.
Przygotowanie:
Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Umyć, posolić i obsypać pieprzem i wstawić do lodówki.
Następnego dnia oprószyć mięso mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z drobno posiekaną cebulą, a po podsmażeniu podlać wodą i dusić do miękkości na wolnym ogniu często je obracając.
W tym czasie obrać ogórki, pokroić w cieniutkie paseczki, podsmażyć na maśle, a następnie podlać wodą i dusić ok. 30 minut, aż zmiękną.
Gotowe mięso wyjąć z garnka i ułożyć w plastrach na półmisku.
Do wywaru pozostałego z mięsa dodać ogórki, chrzan (według upodobania), i do smaku pozostałe przyprawy. Podbić śmietaną. Tak przyrządzonym sosem polać plastry mięsa.
Smacznego!