Składniki:
1 kalafior,
olej do smażenia,
sól,
ciasto:
1 szklanka mąki
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
1 jajo
Przygotowanie:
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Różyczki kalafiora wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie i poczekać do wystygnięcia. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotowujemy ciasto (trochę gęściejsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na 1 godziny. Przed rozpoczęciem smażenia, mieszamy ciasto ze sztywno ubitą pianą z białka. Cząstki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy (w rondelku) w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Tłuszcz odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy gorące. Smacznego!