Laureaci konkursu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” święcą triumfy także poza granicami powiatu. Prołziok – nierówny placek oraz gospodarstwo agroturystyczne z Jamnej zostały nagrodzone na Międzynarodowej Wystawie Rolnicza Agropromocja w Nawojowej, podczas której odbyła się XI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W Nawojowej na Międzynarodowej Wystawie Rolnicza Agropromocja w Nawojowej, podczas której odbyła się XI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” prezentowało się blisko 400 firm z branży rolniczej. Można było spróbować również produktów regionalnych: potraw, nalewek i przetworów. Jury oceniało również produkty zgłoszone na konkurs. Bezkonkurencyjny okazał się tutaj „Prołziok – nierówny placek” przygotowany przez Jolantę i Mariusza Kramarczyków z gospodarstwa „Wimika” w Kowalowej. Jury chwaliło jego smak „przypominający wspomnienie dzieciństwa, w którym babcie i mamy piekły go na blasze”. Prołziok wywodzi się z biednej galicyjskiej, staropolskiej kuchni, pieczony był gdy zabrakło chleba z mąki na blasze z dodatkiem sody, która na Pogórzu nazywana była prołzą stad nazwa placka – prołziok.
Podczas Agropromocji w Nawojowej Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego wspólnie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizowali również konkursu pn. „Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne Województwa Małopolskiego”. Pierwsze wyróżnienie otrzymał Adam Garncarek z Jamnej w powiecie tarnowskim.
Prołziok oraz inne produkty regionalne – laureaci tegorocznej edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Ziemni Tarnowskiej - będą promowane w Gdyni na stoisku powiatu tarnowskiego podczas imprezy „Dary ziemi i … Europa od Kuchni” ,promującej regionalne wyroby oraz rękodzieło.
Podczas imprezy powiat tarnowski będzie prezentował dania regionalne oraz lokalne produkty w tym również fasolę „Piękny Jaś”, która została zgłoszona do unijnego rejestru chronionych nazw i chronionych oznaczeń geograficznych.