Żeberka faszerowane grzybami, filet z kurczaka zapiekany z grzybami i żółtym serem piernik na drożdżach i pyszny, domowy sernik – brzmi smakowicie i tak samo smakuje. O tym, że wszystkie te pyszności są proste i szybkie do wykonania przekonywały się nie tylko panie, ale i kilku odważnych panów podczas warsztatów gotowania potraw z grzybów, zorganizowanych przez Stowarzyszenie "Kwartet na Przedgórzu".
O tym, że mężczyźni są doskonałymi kucharzami ogólnie wiadomo. Ale to panie królowały podczas zorganizowanych przez Stowarzyszenie "Kwartet na Przedgórzu" warsztatów gotowania. Tym bardziej więc warto docenić odwagę kilku panów, którzy zapragnęli pogłębić swoje umiejętności kulinarne. Bezpłatne warsztaty organizowane kolejno we wszystkich czterech gminach wchodzących w skład Stowarzyszenia, cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Bohaterem kuchennych popisów były grzyby, w które obfitują okoliczne lasy i które promowane są jako produkt lokalny. Ale uczestnicy, rozgrzani kulinarnym klimatem poszli znacznie dalej i oprócz filetu z kurczaka zapiekanego z grzybami i żółtym serem, placka grzybowego, żeberek faszerowanych grzybami, sałatki grzybowej i grzybowej zapiekanki, pojawiła się także galantyna z kurczaka, piernik drożdżowy i pyszny domowy sernik. Prezentowane, komentowane i oceniane potrawy okazały się nie tylko smakowite, ale i wbrew pozorom szybkie i łatwe w przygotowaniu.