Kto na święta poszukuje innych niż zwykle smaków, albo po prostu nie ma ochoty spędzać czasu w kuchni, może udać się do nie tak znowu odległego Krakowa. Przez cztery dni na Rynku Głównym królować będą specjalne wigilijne i świąteczne potrawy prezentowane w ramach Wigilijnego Małopolskiego Smaku.
Od piątku 16 grudnia do poniedziałku 19 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie można będzie kupić tradycyjne smakołyki z Małopolski. Grudniowa odsłona festiwalu Małopolskiego Smaku, tym razem w wersji wigilijnej i świątecznej, już od trzech lat jest okazją do promocji bożonarodzeniowych produktów i dań z Małopolski.
Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym będzie można kupić tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania - kapustę z grzybami, barszcz, uszka, pierogi, a także produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku, m.in. karpia zatorskiego w zalewie octowej, korzenny filet śledziowy czy sułkowicką krzonówkę.
Wigilijny Małopolski Smak będzie jednym z wydarzeń towarzyszących Targom Bożonarodzeniowym tradycyjnie odbywającym się na krakowskim Rynku, których organizatorem jest województwo małopolskie.