Tarnowski Festiwal Smaków
I Tarnowski Festiwal Smaków został rozstrzygnięty. W konkursie kulinarnym wzięło udział 13 ekip z Polski i Węgier. W towarzyszącym mu plebiscycie na najlepsze węgierskie wino – profesjonalne jury i tarnowianie oceniali osiem trunków.
Viktor Kókai z Kiskőrös (94 punkty), wygrał konkurs kulinarny, który odbył się w Tarnowie 21 marca, drugie miejsce zajęła tarnowska Restauracja Wenecja (89 punktów). Przygotowany przez uczestników kulinarnej rywalizacji gulasz oceniało jury, w którym zasiedli m.in.
Klara Molnar i
Tadeusz Olszański, wydawcy książek poświęconych węgierskiej kuchni, oraz
Robert Bede, dziennikarz węgierskiej telewizji. Główną nagrodą była statuetka „Papryki”, wypalana, z myślą o konkursie, w piecu węgierskim. Sąd o jakości gulaszu wydać mogła również publiczność, dla której przygotowano bezpłatną degustację.
Węgierskie wina oceniano w dwóch kategoriach – „Tarnowski węgrzyn” (werdykt należał do jury zawodowego) oraz „Ulubione przez tarnowian”. Mieszkańcy za najlepszy uznali tokaj z piwniczki
Jánosa Hetzi z Tállya. Jury zawodowe nagrodziło pinot noir 2007 z Veszprém (wino czerwone) i tokaj aszú z Tállya (wino białe). Konkurs był połączony z degustacją. Częstowali właściciele piwniczek z Węgier.
I Tarnowski Festiwal Smaków zorganizowało Tarnowskie Towarzystwo Przyjaciół Węgier przy finansowym wsparciu Gminy Miasta Tarnowa.
23.03.2009