„Koziołki” i „strząska” to dwa nowe produkty regionalne, które znalazły się na liście Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Oba pochodzą z Siedliszowic w gminie Żabno.
Na listę produktów regionalnych wpisano dwie kolejne pozycje. Obydwa produkty pochodzą z terenu gminy Żabno. Do wykonania „koziołków” – ciastek zwanych też sielsowiokami niezbędne są: mąka pszenna, jajko, ser biały, kwaśne mleko lub maślanka, tłuszcz do smażenia.
Aby przyrządzić z kolei „strząskę”, potrawę związaną z Wielkanocą, niezbędne są produkty, które tradycyjnie spożywano w tym świątecznym okresie. Są to jajka, chrzan i wędliny.
Wniosek o rejestrację pozytywnie rozpatrzył Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Wniosek, wcześniej poparty został badaniami historycznymi i etnograficznymi w sołectwie Siedliszowice,by dowiedzieć się czy „koziołki” i „strząska” są potrawami tradycyjnymi. Dodatkowo delegacja z Siedliszowic wspólnie z etnografem „bronili” przed komisją urzędową swoich produktów. - Duża jest tutaj zasługa Lokalnej Grupy Działania Zielony Pierścień Tarnowa, która zorganizowała przebieg rejestracji produktów - mówi Joanna Bieszczad, sołtys Siedliszowic. – To dzięki ich pomocy nasze produkty wcześniej prezentowane były w ramach projektu „Czas na smak” w kilku miejscowościach w Polsce i za granicą.