Regionalne potrawy z Żabna

 Koziołki” i „strząska” to dwa nowe produkty regionalne, które znalazły się na liście Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Oba pochodzą z Siedliszowic w gminie Żabno.

 

Na listę produktów regionalnych wpisano dwie kolejne pozycje. Obydwa produkty pochodzą z terenu gminy Żabno. Do wykonania „koziołków” – ciastek zwanych też sielsowiokami niezbędne są: mąka pszenna, jajko, ser biały, kwaśne mleko lub maślanka, tłuszcz do smażenia.

Aby przyrządzić z kolei „strząskę”, potrawę związaną z Wielkanocą, niezbędne są produkty, które tradycyjnie spożywano w tym świątecznym okresie. Są to jajka, chrzan i wędliny.

Wniosek o rejestrację pozytywnie rozpatrzył Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Wniosek, wcześniej poparty został badaniami historycznymi i etnograficznymi w sołectwie Siedliszowice,by dowiedzieć się czy „koziołki” i „strząska” są potrawami tradycyjnymi. Dodatkowo delegacja z Siedliszowic wspólnie z etnografem „bronili” przed komisją urzędową swoich produktów. - Duża jest tutaj zasługa Lokalnej Grupy Działania Zielony Pierścień Tarnowa, która zorganizowała przebieg rejestracji produktów - mówi Joanna Bieszczad, sołtys Siedliszowic. – To dzięki ich pomocy nasze produkty wcześniej prezentowane były w ramach projektu „Czas na smak” w kilku miejscowościach w Polsce i za granicą.

16.05.2012
Komentarze:
Słodkie!: 17.05.2012
Skład mnie nie interesuje. Gdzie te Koziołki można skonsumować???
jaj: 21.05.2013
trzeba se zrobić!
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |