Po siuśpaju, który niedawno trafił na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rejestracji doczekał się kolejny produkt. Tym razem docenione zostały koziołki – regionalna potrawa z Siedliszowic w gminie Żabno.
Koziołki, produkt regionalny z Siedliszowic w gminie Żabno zostały zarejestrowane na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
O promocję i jakość koziołków zabiegało od dawna Koło Gospodyń Wiejskich U Tatara oraz Lokalna Grupa Działania Zielony Pierścień Tarnowa. Zabiegi przyniosły efekt i koziołki oficjalnie zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych.
Koziołki to smakołyk pochodzący z Siedliszowic, gdzie tradycja ich wyrobu od dziesięcioleci przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Do ich wykonania potrzebne są: jajka, mąka, ser biały, maślanka oraz tłuszcz do smażenia. Gotowe koziołki posypywane są cukrem pudrem, a jeszcze lekko ciepłe zadowalają gust najbardziej nawet wybrednych smakoszy.