Kurki w roli głównej
Pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius) doskonały grzyb jadalny. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i do wszystkich form przetwórstwa (tylko do suszenia jest mało przydatny). Potrawom nadaje przyjemny aromat. Ma też dodatkowe zalety: nigdy nie robaczywieje i dobrze znosi transport. Występuje powszechnie w lasach liściastych i iglastych, najczęściej w mchu przy sosnach, a także w wysokich trawach. Kurki pojawiają się już w na początku czerwca i występują do końca października.
Kiedy wiemy już coś o kurkach, nadszedł czas na przepis w którym kurki wystąpią w roli głównej.
Kurki w roli głównej
1 kg kurek (pieprzników)
1/4 kostki masła
1 cebula
15-20 dag śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz (nie przesadzić z ilością, bo same kurki są pikantne)
Przygotowanie:
Kurki oczyścić z piasku, igieł i liści, dokładnie opłukać, pokroić. Cebulę drobno pokroić, lekko zrumienić z masłem. Następnie dodać pokrojone kurki, wymieszać, dodać trochę wrzącej wody, powoli zagotować. Rozmieszać mąkę ze śmietaną, podprawić grzyby, zagotować, dodać sól i pieprz do smaku. Kurki gotować bardzo krótko, ponieważ twardnieją. Podawać w okrągłej salaterce. Do kurek polecam tosty. To wszystko. Smacznego.
10.10.2008