Po niedzielnym półfinale Małopolskiego Festiwalu Smaku znamy najlepsze produkty oraz firmy, zarówno wybrane w plebiscycie uczestników, jak i przez komisję konkursową. Obydwa werdykty nieco się różnią.
Znamy wyniki tarnowskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku.
W plebiscycie uczestników w kategorii „Ekologiczne Przysmaki” nagrodzono Gospodarstwo Ekologiczne Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej za razowiec lipnicki orkiszowy. W kategorii „Tradycyjne Specjały” doceniono Lokalną Grupę Działania Dunajec – Biała z Zakliczyna i ciasto fasolowe. W kategorii „Smakołyki z Legendą” nagrodzono Pasiekę Wędrowną Burnat z Gromnika za miód akacjowy. W ostatniej kategorii - „Jak u Mamy” nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny” z Dębna za pamułę (zupa owocowa) z grzankami.
Grand Prix w konkursie otrzymało natomiast Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” z Bochni za miód rzepakowy. Przyznano także dwa wyróżnienia – dla Koła Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Łoniowej za zupę grzybową z łazankami oraz Zakładu Masarskiego „Amigos” z Burzyna za schab nadziewany z Burzyna
Nagrodzone w plebiscycie i konkursie produkty będą reprezentowały region tarnowski podczas finału w Krakowie 24 i 25 sierpnia.