Sałatka z pieczonym kurczakiem

Wiosna w pełni, pora więc najwyższa na lekkie, a pyszne i pożywne dania. Może nawet bardziej przekąski niż dania, ale pora roku coraz bardziej sprzyjała będzie przekąskom właśnie.

Składniki:
główka kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
duży ogórek
dwa płaty lub strączki konserwowej papryki
cebula (najlepiej czerwona)
połówka kurczaka z rożna
sos:
4 łyżki oleju, łyżeczka ostrej musztardy, cukier, pieprz, sól

Przygotowanie:
Kapustę lub sałatę i paprykę pokroić w paski, ogórek w półplasterki, cebulę w piórka. Z kurczaka wyjąć kości, a mięso pokroić w kawałki. Składniki sosu wlać do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać aż do połączenia składników. Na dużych płaskich talerzach rozłożyć kapustę, ogórek, paprykę i cebulę. Polać obficie sosem, a na środku ułożyć kawałki kurczaka. Sałatka świetnie smakuje z grzankami z ciemnego chleba tostowego. Można także użyć innego pieczonego lub smażonego mięsa lub wędzonej ryby.
Smacznego!
02.05.2009
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |