Tarnowskie Dionizje – rozdajemy zaproszenia

 W poniedziałek 16 września rozpoczynają się II Wielkie Tarnowskie Dionizje. Przez siedem dni w ośmiu restauracjach wszyscy miłośnicy dobrych win, dobrego jedzenia i dobrej zabawy będą mogli uczestniczyć w magicznych wieczorach i smakowych podróżach po całym globie. Za pośrednictwem naszej redakcji trafią do internautów zaproszenia na spotkania.

 

Od 16 do 22 września trwać będą II Wielkie Tarnowskie Dionizje. W ośmiu restauracjach – siedmiu tarnowskich i jednej w Wojniczu - miłośnicy win, dobrego jedzenia i zabawy uczestniczyć będą w smakowych podróżach po całym globie.

Na pierwszy wieczór, 16 września, zaprasza Hotel Tarnovia. Serwowane będą wina izraelskie w towarzystwie wspaniałej kuchni żydowskiej z gęsimi pipkami, cymesem, czuleniem, latkesem, kawiorem po żydowsku, bajglami. Atmosferę wieczoru podkreślą koncert zespołu Quartet Klezmer Trio oraz wystawa fotografii Dariusza i Wojciecha Kobylańskich „Chasydzi - powrót”. Początek o godzinie 19.00.

Drugi wieczór Dionizji odbędzie się w kawiarni Kabaret. Tego dnia zamieni się ona w kawiarenkę z paryskiej dzielnicy. W programie degustacja win znad Sekwany, przekąski z serami w roli głównej i muzyka francuska na żywo. Start o godzinie 18.00.

W środę na spotkanie w winami kalifornijskimi zaprasza Cristal Park. Goście przeniosą się do kalifornijskich winnic oglądając unikatowe fotografie i słuchając prelekcji znawcy tematu, prezesa Cristal Parku, Witolda Kisały. Hitem będą przekąski serwowane przez szefa kuchni, Przemysława Wojciechowskiego, kiedyś m.in kucharza ambasadora USA. Początek o godz. 18.00.

W czwartek, 19 września, o godzinie 19.00 w Pasażu odbędzie się degustacja win polskich i dań regionalnej kuchni polskiej. O polskich winach opowie Zofia Michałowska, a o oprawę gastronomiczną zadba Krzysztof Wróbel, szef kuchni.

Także 19 września na spotkanie z winem i kuchnią chilijską zaprasza wojnicka restauracja Missterium. Początek o godzinie 19.00.

W piątkowy wieczór 20 września w Willi Krzyskiej zaplanowano pełne tajemnicy spotkanie z winami rumuńskimi, hrabią Draculą, rumuńskimi gołąbkami, smakowitymi pierożkami oraz piekielnie gorącymi i zimnymi lodami. Dla miłośników klimatów odleglejszych, wina południowoamerykańskie. Start o godzinie 19.00.

Wieczór 21 września wypełnią węgierski folklor, charakterystyczne, ostre zakąski i naprawdę wielkie wina. A wszystko to w madziarskich klimatach w Winiarni u Sztylera. Początek o godzinie 19.00.

Wielki finał Dionizji zaplanowano 22 września U Jana. Będzie to finał australijski. Na odległe i egzotyczne antypody przeniosą pełne smaku, egzotyczne dania kuchni australijskiej oraz najlepsze reservy: chardonnay, shiraz, merlot… Degustację win i potraw umili muzyka w australijskich klimatach. U Jana spotkanie z winami i kuchnią Australii rozpocznie się o godz. 10.00.

We wszystkich restauracjach będzie można skorzystać z „pakietu dionizyjnego” w cenie 50,00 zł/osoba. W cenie degustacja win oraz zakąsek. Obok „pakietu dionizyjnego” restauracje przygotują specjalne menu dostępne jedynie w czasie tarnowskiego Święta Wina.

Za pośrednictwem naszej redakcji trafią do internautów zaproszenia na spotkania.

Mamy dla Państwa dwuosobowe zaproszenie do „Tarnovii” na 16 września oraz jednoosobowe wejściówki do restauracji „Cristal Park”, „Pasaż”, „Willa Krzyska” oraz „U Jana”.

Trafią one do osób, które jako pierwsze prześlą na adres: redakcja@tarnowskieinfo.pl maila z nazwą restauracji i numerem telefonu kontaktowego.

Życzymy powodzenia.

Program:

16 września, godzina 19.00, Restauracja Hotelu „Tarnovia”

Wina żydowskie

„Wieczór z kulturą żydowską”. W programie degustacja win izraelskich, specjały kuchni żydowskiej, m.in. czulent, gefilte fish, kawior żydowski, gęsi pipek, holiszkes, kugel, pascha. Ponadto wystawa fotografii Dariusza i Wojciecha Kobylańskich „Chasydzi - powrót”, koncert Quartet Klezmer Trio, degustacja wódki J.A. Baczewski. Specjalne menu i wina izraelskie dostępne będą przez cały czas trwania Dionizji.

 

17 września, godzina 18.00, Kawiarnia „Kabaret”

Wina francuskie

„Dzielnica paryska”. W programie m.in. degustacja różnorodnych win znad Sekwany, specjalne przekąski, muzyka francuska na żywo, stylowy wystrój wnętrza.

 

18 września, godzina 18.00, Restauracja Hotelu „Cristal Park”

Wina kalifornijskie

„Kalifornia - jaka jest naprawdę”. W programie m.in.: prezentacja i degustacja win kalifornijskich, przekąski bazujące na kuchni kalifornijskiej, prezentacja zdjęć z Kalifornii. Prezentację win poprowadzi Witold Kisała, prezes Zarządu Hotelu Cristal Park. Oprawę gastronomiczną zapewni Przemysław Wojciechowski, szef kuchni Hotelu.

 

19 września, godzina 19.00, Restauracja „Pasaż”

Wina polskie

„Czy znacie polskie wina?”. W programie m.in. prezentacja i degustacja rodzimych win od najlepszych polskich winiarzy prowadzona przez Zofię Michałowską oraz dania i przekąski tradycyjnej kuchni polskiej przygotowane przez Krzysztofa Wróbla, szefa kuchni.

 

19 września, godzina 19.00, Restauracja „Missterium” w Wojniczu

Wina chilijskie

„Chile - Winny Nowy Świat”. W programie m.in.: degustacja win chilijskich, przystawki, ciepłe dania i desery serwowane w rytmach klimatycznej muzyki.

 

20 września, godzina 19.00, Restauracja Hotelu „Willa Krzyska”

Wina rumuńskie i południowoamerykańskie

„Wieczór z Draculą”. W programie m.in.: historia hrabiego Draculi i transylwańskie klimaty. Prezentacja win charakternych. Specjalne dania: rumuńskie gołąbki, pierożki oraz piekielnie gorące i zimne lody.

 

 

21 września, godzina 19.00, Restauracja Winiarnia LIPPÓCZY PINCE s.c. Sztyler i Hegedus

Wina węgierskie

„Nie masz wina nad węgrzyna”. W programie m.in.: degustacja win węgierskich, tradycyjne zakąski, prezentacja wybranych winnic – wszystko w klimacie węgierskiego folkloru.

 

22 września, godzina 10.00, Restauracja „U Jana”

Wina australijskie

„Wina z Antypodów”. W programie m.in.: degustacja win Semilion Chardonnay, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Reserve Chardonnay, Reserve Merlot, Reserve Shiraz, prawdziwie australijskie zakąski oraz specjalne australijskie danie narodowe, a wszystko przy dźwiękach australijskiej muzyki.

 

Ponadto:

21 września, godzina 12.00. EnoTour - Tatiana Mucha

EnoTour – zobacz, jak odradzała się u nas tradycje winiarskie. Czas trwania imprezy około sześć godzin. Koszt 100 zł od osoby.

 

22 września, Dzień otwarty Winnicy Zadora

Oferta obejmuje zwiedzanie winnicy w godzinach od 9.00 do 18.00. Wstęp wolny, dojazd we własnym zakresie

14.09.2013
Twój komentarz:
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
| | | |