Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Gdy brakuje pomysłów na obiad, na ratunek może przybyć zwykły ziemniak. Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo przepysznych i szybciutkich dań. Jako przykład, dzisiaj kotleciki ziemniaczane z pieczarkami. Potrawa może mało wyrafinowana, ale odrobina inwencji twórczej pomoże zrobić z niej prawdziwie wykwintne danie.
Składniki:
kilogram ziemniaków
2 jajka
¼ szklanki tartej bułki
2 łyżki mąki
15 dkg pieczarek
posiekana natka pietruszki
cebula, olej, sól, pieprz
Do panierki:
2 jajka
2 łyżki mleka
mąka
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować, dokładnie utłuc i wystudzić. Cebulkę drobno posiekać i lekko zrumienić na tłuszczu. Równie drobno posiekane pieczarki połączyć z cebulą i chwilę poddusić. Przestudzone dodać do masy ziemniaczanej, dodać też dwa jajka, dwie łyżki mąki, tartą bułkę i pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na deseczce uformować grubszy wałek i pokroić go w dwucentymetrowe krążki. Każdy z nich oprószyć mąką, zanurzyć w jajkach rozkłóconych z mlekiem, a następnie w tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ułożyć na półmisku, i w tym miejscu zaczyna się indywidualna rola każdego. Należy wymyślić sposób podania. Podpowiem, że świetnie sprawdza się sos śmietanowy. Ale można też ograniczyć się do kolorowych surówek lub sałatek. Wszystko należy ładnie udekorować.
Smacznego!
10.05.2009