Finałowe gotowanie

 Po raz ostatni w tym roku hotel Tarnovia zaprosił na brunch i kulinarną zabawę Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia. Gościem ostatniego brunchu był Bartłomiej Bałut, malarz, wykładowca ASP i PWSZ. Na zakończenie wybrano najlepsze danie roku, zarówno w plebiscycie publiczności, jak i w opinii jurorów.

 

Bartłomiej Bałut, tarnowski malarz, wykładowca na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie, zaserwował wyśmienite danie kuchni azjatyckiej: polędwiczki wieprzowe teryaki w pięciu smakach. Pretekstem i areną do degustacji była kulinarna zabawa Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia.

Gotowanie z Bartłomiejem Bałutem zamknęło tegoroczną edycję projektu. W związku z tym odbyły się dwa ważne wydarzenia. Po pierwsze, wybór najlepszego dania drugiego półrocza. O tym, które danie było najsmaczniejsze decydowali uczestnicy brunch. Na specjalnych ankietach oceniali przygotowane potrawy. A do wyboru mieli: łososia i jarzyny z grilla przygotowane przez Marię Kanior, makaron z Czarnolasu Jakuba Kwaśnego, śledzia i sałatkę mamy Narożańskiej wykonane przez Henryka Słomkę-Narożańskiego, toskańską zupę pomidorową Anny Podkościelnej-Cyz, kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone Dariusza Kobylańskiego oraz wspomniane polędwiczki teryaki Bartłomieja Bałuta.

Różnice w ocenach były minimalne, sięgały dziesiątych procenta. Po ostatecznym podliczeniu okazało się, że najbardziej smakował kurczak Dariusza Kobylańskiego.

Drugim istotnym wydarzeniem był wybór najsmaczniejszego dania całego roku. Tego dokonało jury w składzie Maria Zawada-Bilik, Jerzy Hebda, Joanna Dobroś i Paweł Piszczek. Oprócz wspomnianych wyżej potraw oceniali także te z pierwszego półrocza, czyli: indyjską rozkosz (zdaniem uczestników brunchu najlepsze danie pierwszego półrocza) Urszuli Augustyn, tagliatelle z łososiem Jerzego Kosiby, tort z polędwicy wołowej Małgorzaty Mękal, karkówkę malajską Rafała Huszno, lasagne Barbary Quirino oraz duet z kurczaka Grzegorza Janiszewskiego.

- Nie było to łatwe zadanie, bo każde z dań niosło z sobą wielki ładunek pozytywnego smaku, wyboru jednak musieliśmy dokonać – mówi Paweł Piszczek, wydawca portalu Coś na Ząb TV. – Ostatecznie trzecie miejsce przyznaliśmy polędwiczce teryaki Bartka Bałuta, drugie kurczakowi w pomidorowym sosie z mascarpone Darka Kobylańskiego, pierwsze Rafałowi Huszno za karkówkę malajską. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom. Ale wielkie brawa i uznanie należą się każdemu uczestnikowi zabawy, za świetne przepisy i profesjonalne gotowanie.

 


30.12.2013
Twój komentarz:
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
| | | |