Zupa wieprzowo - fasolowa

Mięso to nie tylko drugie dania czy przekąski. To także doskonałe zupy. Solidna porcja dobrego mięsa gwarantuje, że zupa staje się i wyjątkowo smaczna i pożywna.
Składniki:
ok. pół kilo ładnej karkówki lub biodrówki
ok. pół kilo fasoli
cebula
3 - 4 pomidory
1 papryka czerwona lub żółta
kostki rosołowe
2-3 ząbki czosnku
oliwa, sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. Zagotować 1 ½ litra wody, dodać kostki rosołowe, pokrojoną drobno cebulę, zmiażdżony czosnek, obrane i pokrojone pomidory i paprykę oraz odcedzoną fasolę. Na rozgrzanej oliwie zrumienić pokrojone w kostkę mięso, przełożyć do zupy, przyprawić do smaku i gotować do miękkości. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
18.05.2009