Delegacja powiatu tarnowskiego gościła na Węgrzech na Święcie Pieczenia Chleba Regionu Karpat. Specjalny bochenek wypieczony w Szolnok ważył ponad 200 kilogramów.
Wicestarosta tarnowski Mirosław Banach gościł w Szolnok na zorganizowanym po raz drugi Święcie Pieczenia Chleba Regionu Karpat. - To wyjątkowe wydarzenie i wyróżnienie dla powiatu tarnowskiego. Chleb, który powstaje podczas tego święta nazywa się „chlebem regionów Karpat”, gdyż w jego wypieku uczestniczą, oprócz Węgrów, przedstawiciele społeczności węgierskich z sąsiednich krajów - Słowacji, Ukrainy, Rumunii, Serbii i oczywiście Węgier. Tarnowska delegacja była jedyną zaproszoną spoza tych krajów – mówi Mirosław Banach.
Wypiekany w specjalnym, na tę okazję zbudowanym piecu, bochenek chleba ważył ponad 200 kilogramów.
Delegacja węgierska gościć będzie teraz w Ciężkowicach na Dożynkach Powiatu Tarnowskiego. Przy tej okazji również wypieczony zostanie specjalny chleb z mąki wyprodukowanej w Polsce i na Węgrzech.