W Ciężkowicach odbędzie się 29 listopada finał Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki”. Konkurs ma charakter pilotażowy, a jego celem jest promowanie dań z dziczyzny. Organizatorem konkursu jest Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Tarnowie.
Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Tarnowie, wraz z Komisją Kultury, chce promować dziczyznę na kilka sposobów, m.in. przez edukację kulinarną. Dlatego w tym roku organizuje pilotażowy Konkurs Kulinarny „Dzikie Smaki”, skierowany do uczniów szkół gastronomicznych.
Tematem pierwszej edycji Konkursu, którego finał odbędzie się 29 listopada w Ciężkowicach, będzie mięso dzika.
Równolegle z konkursem na danie główne młodzi kucharze będą rywalizować w konkurencji deseru pod nazwą „Smaki słodko-leśne”, gdzie o zwycięstwie decydować będzie kreatywność w czerpaniu inspiracji z owoców lasu.
Do udziału w zawodach zaproszono zespoły szkolne z Ciężkowic, Tarnowa, Brzeska, Bochni i Dębicy. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.