Faszerowane pieczarki
Czosnek jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, ale także nadaje potrawom wyrazisty i często lepszy smak. Tych, którzy czosnku nie znoszą, nie przekonam. Ale dla tych, którzy używają go przy różnych okazjach, dzisiaj sympatyczna przekąska, łatwa do zrobienia, szybka i smaczna.
Składniki:
kilkanaście dużych pieczarek
masło
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartej bułki
duża cebula
posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle i dodajemy jeszcze drobniej pokrojone ogonki pieczarek. Podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i natkę pietruszki. Mieszamy aż do uzyskania masy. Przestudzoną masą napełniamy kapelusze pieczarek. Zapiekamy je ok 25 minut na blaszce albo w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 150 stopni.
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!
21.06.2009