Zapiekany kalafior
Kalafior to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Najzdrowszy jest zjadany na surowo, ponieważ gotowanie powoduje duże straty składników odżywczych. Ale jakże pieknie i zachęcająco wygląda na talerzu zapieczony pod beszamelem, albo polany masełkiem z tartą bułką...
Składniki:
kalafior,
15 dkg. szynki wieprzowej,
2 marchewki,
15 dkg. żółtego sera,
2 jajka
sól, pieprz, łyżeczka cukru, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Umytego kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Marchewkę pokroić na talarki i gotować kilka minut pod przykryciem. Ser zetrzeć, wymieszać z jajkami, solą i pieprzem. Kalafiora i marchewkę wymieszać delikatnie z pokrojoną w kostkę szynką. Warzywa zalać w naczyniu żaroodpornym masą serowo - jajeczną i zapiec w temperaturze 200 stopni, aż zrumieni się ser. Podawać na ciepło udekorowane natką pietruszki.
Smacznego!
29.06.2009