Od teorii do praktyki

 Racjonalne gospodarowanie budżetem domowym, zasady prawidłowego żywienia, wpływ poszczególnych produktów spożywczych na zdrowie – między innymi te tematy poruszone zostały podczas warsztatów edukacji ekonomicznej i warsztatów żywieniowych zorganizowanych w Borzęcinie przez Bank Żywnościowy w Krakowie. Wiedzę teoretyczną sprawdzić będzie można podczas planowanych warsztatów kulinarnych.

 

W Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Borzęcinie odbyły się warsztaty edukacji ekonomicznej oraz warsztaty żywieniowe zorganizowane przez Bank Żywności w Krakowie.

Warsztaty skierowane były głównie do osób korzystających z pomocy żywnościowej. - Uczestnicy warsztatów zapoznali się z podstawowymi zasadami racjonalnego gospodarowania budżetem domowym. Podczas ćwiczeń, każdy z uczestników, pracując na własnym budżecie, starał się wyznaczać cele finansowe w rodzinie, szukać oszczędności, umieć rozpoznawać, eliminować i ograniczać zagrożenia, planować, zapisywać i analizować wydatki - mówi Danuta Rogóż, kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Borzęcinie. - Zwrócono uwagę na problem zaciągania pożyczek w zakresie rozsądnego pożyczania oraz zagrożeń wynikających z pożyczania. Tematykę zajęć podsumował film „Nieszczęście w Szczęśliwicach".

Natomiast w trakcie warsztatów żywieniowych uczestnicy zapoznali się z podstawowymi zasadami prawidłowego żywienia, produktami zalecanymi i przeciwwskazanymi w zdrowej diecie oraz ich wpływem na zdrowie. Zorganizowano także ćwiczenia z zasad tworzenia zdrowych jadłospisów.

Na zakończenie uczestnicy zajęć poznali najważniejsze informacje z zakresu czytania etykiet produktów spożywczych. Przeprowadzone warsztaty stanowiły wstęp do kolejnych, planowanych na początku marca, warsztatów kulinarnych, na których wiedzę teoretyczną sprawdzić będzie można w praktyce.

21.02.2016
Twój komentarz:
Ankieta
Jak spogladasz na nowy rok?
| | | |