Na warsztaty serowarskie zaprasza Gminne Centrum Kultury w Wierzchosławicach. Ośmiogodzinne zajęcia rozpoczną się 14 maja o godzinie 10.00. Koszt udziału wynosi 140 zł od osoby. Cena obejmuje ośmiogodzinne zajęcia, wszystkie niezbędne materiały i składniki do wykonania serów oraz mleko. Liczba miejsc jest ograniczona, w warsztatach może uczestniczyć 25 osób.
Sery warzono na ziemiach polskich od wieków. Wraz z rozwojem przemysłu i powstaniem zakładów mleczarskich umiejętność ta niemal zanikła. Pomimo że rolnictwo z przyczyn ekonomicznych zanika w całej Polsce – to nie brakuje pasjonatów, którzy cenią sobie żywność produkowaną we własnym zakresie.
Dziś serowarstwo znów staje się popularne. Bo sery zrobione w domu są niepowtarzalne, pachnące i… nasze.
Na pytania nurtujące osoby zainteresowane domową produkcją serów będzie można uzyskać odpowiedzi podczas warsztatów serowarskich jakie pojawiają się od maja w ofercie Centrum Kultury w Wierzchosławicach. Organizując warsztaty serowarskie Gminne Centrum Kultury w Wierzchosławicach chce nawiązać do korzeni i działalności Uniwersytetu Ludowego, w którym ma swoją siedzibę.
Warsztaty odbędą się 14 maja w godzinach od 10.00 do 18.00. W programie zajęć znajdzie się praktyczna nauka wykonania czterech gatunków sera podpuszczkowego: ser koryciński, olęderski ser podpuszczkowy z ziołami, gouda oraz ser typu oscypek.
Podczas warsztatów uczestnicy będą pracować przy dwuosobowych stanowiskach i wykonywać samodzielnie sery. W trakcie zajęć organizatorzy przewidują bufet, w którym podane zostaną do degustacji różne gatunki serów oraz omówione zostaną przydatne informacje dotyczące m.in. kompozycji deski serów i wykorzystaniu serów w celach kulinarnych.
Na zakończenie uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, serowar, dziennikarka, także kulinarna i szefowa kuchni, właścicielka Akademii Siedliska pod Lipami. W zajęciach warsztatowych prowadzonych pod jej opieką uczestniczyło ponad tysiąc osób w całej Polsce.
Koszt udziału wynosi 140 zł od osoby. Cena obejmuje ośmiogodzinne zajęcia, wszystkie niezbędne materiały i składniki do wykonania serów (specjalistyczne kultury bakteryjne, podpuszczka itp.) oraz mleko. Za dodatkową opłatą w wysokości 30 złotych uczestnicy mogą zakupić zestawy startowe do wykonania serów ze 100 litrów mleka.
Liczba miejsc jest ograniczona, w warsztatach może uczestniczyć 25 osób. Szczegółowe informacje dotyczące warsztatów oraz zapisy prowadzone są w recepcji Gminnego Centrum Kultury w Wierzchosławicach, a także pod numerem telefonu 14 657 57 57.