Mus malinowy
Musy to lekkie dania pochodzące z kuchni francuskiej i podawane na zimno. A jak na zimno, to znaczy że świetnie nadają się na letnie upały. Sezon malinowy w pełni, więc dzisiaj przepis na przepyszny i orzeźwiający mus z malin.
Składniki:
pół kilograma malin
5 łyżek cukru
szklanka śmietanki kremówki
łyżka żelatyny
łyżeczka cukru waniliowego, odrobina soli
Przygotowanie:
Garść malin odłożyć do przybrania, resztę zmiksować i gotować na małym ogniu do momentu, aż zmniejszą objętość do jednej szklanki. Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody i razem z czterema łyżkami cukru i odrobiną soli dodać do malin i starannie wymieszać. Zagotować mus jeszcze raz, następnie zdjąć z ognia i schłodzić. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Trochę śmietany zostawić do przybrania, a resztę wymieszać z gęstniejącym musem. Mocno schłodzić w lodówce, a przed podaniem przybrać pozostawioną śmietaną i malinami.
Smacznego!
27.07.2009