Kurki po sabaudzku
Sezon grzybowy w całej pełni, dzisiaj więc przepis na kurki, bardzo popularny we Francji i Włoszech. Kurki najlepsze są oczywiście świeże, ale z powodzeniem można je tu zastąpić także mrożonymi. I jak najmniej kroić! Małe grzybki używać w całości, większe wystarczy przekroić na pół.
Składniki:
kilogram kurek
15 dkg surowego, wędzonego boczku
cebula
pół szklanki białego wytrawnego wina
szklanka kwaśnej śmietany (18%)
20 dkg startego parmezanu
oliwa,.
sól, pieprze, posiekana natka pietruszki, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Na patelni zrumienić drobniutko pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulę i grzyby i dusić ok. 5 minut. Dolać wino, zwiększyć ogień i odparować płyn, a następnie ponownie dusić na malutkim ogniu, częściowo przykryte. Pod koniec duszenia dodać natkę, sól i pieprz.
W osobnym rondelku zagotować śmietanę, wsypać ser i gotować cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Doprawić go gałką, wlać do kurek i wszystko dusić jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
17.08.2009