Bagietka z mielonym mięsem
Bagietki to bardzo dobry pomysł na spotkanie w gronie znajomych. Dobrze byłoby jednak, aby znajomi uprzedzili nas, że wpadną, bo wersja bagietek którą dzisiaj prezentuję wymaga trochę czasu i pracy.
Składniki:
bagietki w zależności od ilości osób. Przyjmijmy wyjściową porcję – 2 bagietki
20 dkg mielonego mięsa,
20 dkg bekonu,
2 cebule,
2 papryki najlepiej żółte,
4 pomidory,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
oliwa,
2 – 3 ząbki czosnku
sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
Bekon i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mielone mięso, bekon, cebulę i paprykę. Po chwili dodać przepuszczony przez praskę czosnek, koncentrat, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku, starannie wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć. W tym czasie z bagietek wydrążyć miąższ, napełnić je nadzieniem, ułożyć na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce i zapiec ok. 15 minut w gorącym piekarniku.
Smacznego!
23.08.2009