Grzyby do wszystkiego
Do tego dania nadają się wszystkie grzyby - kurki, borowiki, podgrzybki lub maślaki obrane ze skórki, można też mieszać gatunki. Najważniejsze, to uważać aby się nie przypaliły. Najlepiej robić je na płytce i często mieszać.
Składniki:
80 dag grzybów,
1 – 2 cebule
2 dag masła,
mąka, sól, pieprz,
1/8 litra śmietany,
siekana natki pietruszki i koperku
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, starannie opłukać i drobno pokroić. Na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulkę, chwileczkę podsmażyć i dorzucić grzyby. Można podlać odrobiną wody, choć nie koniecznie i dusić pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, oprószyć je delikatnie mąką i zagotować. Dodać sól, pieprz, połączyć ze śmietaną, dodać zieleninkę i wyłożyć na salaterkę. Tak przyrządzone grzyby podawać z ziemniakami, kaszą kluskami, ryżem makaronem, albo z chlebem. Dlatego też Są to grzyby do wszystkiego.
Smacznego!
31.08.2009